We voldoen aan de wettelijke verplichtingen.

als je een rookmelder niet hoort…

Ja hoor, ik heb eindelijk een antwoord van de wooncorporatie. Ik had ze gevraagd of er een beleid was als het gaat over het niet horen van de rookmelder. Ik las in de krant dat dit 30% was, en dat ook goed horende mensen hier last van hebben. Nu lees ik bij het nazoeken dat ongeveer de helft van de mensen (ook kinderen) niet wakker wordt van een rookmelder. Dit omdat het hoge tonen zijn.

Nu ben ik zoals je weet slechthorend maar met hoortoestellen komt dat allemaal wel goed maar of ik wakker word van een rookmelder? Ik denk het niet, als ik mijn hoortoestellen uit doe weet ik hoe slecht ik hoor. Als de tv nog aanstaat kan ik er geen kaas van maken. Maar na weken wachten kreeg ik eindelijk een antwoord. Ze hebben denk ik lang moeten broeden op dit antwoord gezien de tijd die overheen ging. Maar goed een antwoord is een antwoord…

“Geachte mevrouw van Loon,

Graag wil ik reageren op u vraag hoe het zit met rookmelders voor slecht horende.

Een wooncorporatie (de naam even weggehaald) is wettelijk verplicht om rookmelders te plaatsen volgens de aangegeven norm, en hoeft hierbij geen rekening te houden met aanpassingen.

Voor aanpassingen moet u bij de gemeente zijn voor de wet maatschappelijke ondersteuning ( WMO).

Hier kunt u een aanvraag indienen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

Xxxxxx xxxx

Opzichter planmatig onderhoud”

Nou, daar kan je het dus mee doen. Wettelijk verplicht dus geen probleem voor deze. Ik ben weer eens aan het zoeken gegaan. Nu lees ik hier dat onze overheid ook boter op zijn hoofd heeft, die wisten al jaren dat de helft van de mensen deze rookmelders niet hoort als ze slapen.

We hebben dus te maken met schijnveiligheid en jagen iedereen op kosten. Als je dat artikel wil lezen klik van op deze link

Nu sturen ze je door naar de WMO van de gemeente maar die gaat er niet over, daarvoor moet je bij je zorgverzekering zijn. Maar nu ben ik slechthorend en heb een verlies genoeg om in aanmerking te komen voor aanpassingen, maar het gaat dus ook om de “ goed horende” personen.. die nog geen hoortoestel hebben maar de hoge tonen wat minder horen of zo vast slapen dat ze er überhaupt niet wakker van worden. En dan te weten dat er rookmelders zijn op een andere frequentie die meer mensen horen…

Waar zijn we toch allemaal mee bezig, ik vond het een goed idee om overal rookmelders te hebben, zeker als de brandweer daarbij meldt dat dit slachtoffers gaat schelen, maar dan moet je het dus wel horen. 

Ik vind het treurig om te vernemen dat de overheid dit al wist en het toch verplicht stelt (in ieder geval hoort de helft van de mensen het wél, dus die zijn gered. Maar dat een sociale wooncorporatie zonder blikken en blozen zich hier achter verschuilt en eigenlijk dan nog de verkeerde informatie geeft (WMO)…. Dat vind ik echt treurig en een gevalletje, boter op je hoofd. Dan kunnen ze zeggen als mensen overlijden bij brand…de rookmelders deden het wél..chapeau!!!

Heb jij al getest en weet jij of je er wakker van gaat worden?

Margriet

17 augustus 2022

8 gedachten over “We voldoen aan de wettelijke verplichtingen.

Voeg uw reactie toe

 1. Wij kampen ook al jaren met onzinnige wetgevingen. De rookmelders zijn daar helaas maar een klein voorbeeld van. Zou er een boek over kunnen schrijven. Ik heb het opgegeven om tegen te vechten. Iedere keer komt er weer wat anders om de hoek kijken…

  Geliked door 1 persoon

 2. Oh Margriet, wat een stom antwoord. En dat ook nog na zo’n lange tijd van erop moeten wachten… Typisch gevalletje Nederland, vrees ik.
  Ik hoor mijn rookmelder overigens wel. Maar ik vermoed dat die ene keer toen ik hem per ongeluk liet afgaan, de hele buurt hem hoorde. Wat een onmenselijk gekrijs kwam er uit dat ding! Dat de brandweer niet binnen 5 minuten op de stoep stond was een wonder.
  Ga je hiermee verder voor jezelf? Toch via de zorgverzekering?

  Geliked door 1 persoon

  1. Uiteraard ga ik er mee verder, de kno arts schrijft een aanbeveling, eigenlijk heb ik een nieuwe audiologische test nodig maar wil het zo proberen . De test mag niet ouder zijn dan 9 maanden maar ik ga echt niet ineens beter horen… de test doen kan altijd nog!

   Geliked door 1 persoon

 3. Beste Margriet,

  Dank voor je verhaal. Ik begrijp je punt goed. Maar Casade kan helaas ook niet veel anders dan de regels van de overheid volgen.
  Hopelijk worden de richtlijnen op basis van deze nieuwe inzichten weer aangepast. De landelijke brandweer of het ministerie kunnen hier wellicht meer over zeggen.
  Wel vroegen we ons af, heb je misschien belangstelling om lid te worden van onze Huurdersvereniging? 🙂 Daar kunnen we mensen met een kritische blik altijd goed gebruiken! Kijk gerust eens op https://www.casade.nl/ik-huur/meepraten-en-meedenken/huurdersbelangen/

  Groet namens Casade, ^Wendy

  Geliked door 1 persoon

 4. Beste Wendy,
  Dank je dat je de moeite neemt om te reageren. Ik ben1,5 jaar lid van de Hvow geweest. Echter uit frustratie gestopt omdat de mensen die er zaten zeker hun best doen maar er op persoonlijke titel zitten. Daarbij werd alles beslist in de overkoepelende organisatie waardoor de plaatselijke verenigingen wat buiten spel worden gezet. Persoonlijk vond ik dat er wel veel mee gelaveerd werd met Casade maar als lid voor de vereniging zou je de achterban moeten vertegenwoordigen. De de sleutelrollen werden ingenomen door niet huurders. Maar nogmaals deze mensen deden zeker hun best en wisten ook niet meer hoe de achterban te vertegenwoordigen en daardoor ook deze houding hadden. Wat betreft de rookmelders… ze gaan wel heel zacht in tegenstelling van degene die we eerder hadden . Je mag komen luisteren…. Geniet vooral van het mooie, dat doe ik ook!

  Margriet van Loon

  Like

  1. Dankjewel Margriet! 11.500 huurders goed vertegenwoordigen blijft lastig inderdaad. Wie weet wil je je ooit nog eens kandidaat stellen voor de overkoepelende organisatie (SHC)! 😉
   Groet namens Casade, ^Wendy

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: