Help dokter…. Oehoe…ik ben hier!!

Ik ben alweer een week of vier opgenomen in het Elisabeth ziekenhuis. Over het algemeen ben ik zeer tevreden. Ze doen allemaal , nou ja bijna allemaal hun best. Ik word vertroeteld en  er word naar mij omgekeken. Ik kijk er naar uit om mijn adres eindelijk definitief te veranderen naar mijn thuisadres. Vanaf oktober ben ik een kleine 11,5 week niet thuis geweest. Ik heb er goede hoop op dat de oorzaak is gevonden én er mee afgerekend is.

 Maar gaat nu echt alles zo goed in het ziekenhuis of ben je als patiënt ook bang om niet aardig gevonden te worden? En wat gaat dan werkelijk goed en wat gaat wat minder? Zijn er verbeterpunten etc?  

Gisteren ontving ik een enquête van de Raad van Bestuur over hoe tevreden ik was. Laat je je dan leiden door je positieve ervaring of laat je je leiden door wat minder gaat, of door een incident? Het zit in mijn aard om naar de positiviteit  te kijken dus laat ik me daardoor leiden. Tijdens het invullen bedacht ik mij dat ik een verkeerd signaal afgeef. Alleen maar zeggen dat alles koek en ei is en geen negatieve ervaring erbij zetten is niet handig. Immers wil je dat er dingen verbeteren. Gelukkig was er een tekstveld waarin ik het kwijt kon..

Maar wat ging dan niet goed, vraag jij je af. Wat ik erg lastig vind in dit ziekenhuis is dat er een ander beleid is betreffende de zaalartsen. Wekelijks krijg je een andere zaalarts. En soms zelfs 2 verschillende in de week. Enerzijds komt dit door het grote ziekte verzuim anderzijds heb ik begrepen dat dit het beleid is. In het Tweesteden had je meestal voor een langere tijd een zaalarts. Daar bouwde je dan een relatie mee op en het vertrouwen groeide daar ook mee. De afgelopen weken kreeg ik telkens een ander en leek het dat de gemaakte afspraken van de voorganger  niet meer te tellen.  Het geeft je niet het gevoel van een consequent beleid. 

Eindelijk zou ik 2 weken achtereen dezelfde zaalarts krijgen wordt hij geveld door COVID. Dat was dus voor hem maar ook voor mij vette pech. Er meldde een aardige zaalarts die me al eerder had gezien. Er werden weer afspraken gemaakt. Ik was nog erg ziek en zeer benauwd en zat ook wel in een klaagmodus, mijn koek was ver op. De dag erop meldde zich een andere zaalarts, hij zei zijn naam niet, zette pardoes een streep door de gemaakte  afspraken  en zei alles door te schuiven naar morgen en overmorgen en toen ik met hem in gesprek wilde liep hij weg en zei… ”ik heb nog meer patiënten”.

Ik voelde me zo niet gezien, niet gehoord. Het gaf me een ellendig gevoel… het was een stap in de verleden tijd waar de arts , zonder overleg, voor de patiënt bepaald. Hij zal het ongetwijfeld te druk hebben gehad, extra patiënten toegewezen gekregen hebben door het hoge ziekte verzuim, maar dan nog….

Ik realiseer me dat het gevoel niet gezien of gehoord te worden voor mij een soort messteek is. Ikzelf wil graag mee beslissen, overleggen en als men mij iets goed uitlegt kan ik daar een keuze in maken. Het gaat over mij… niet over de buurman of buurvrouw. Die kans werd me ontnomen. Waarschijnlijk wordt of is dit een goede arts maar niet erg communicatief vaardig. De opleidingen van tegenwoordig zijn niet alleen maar gericht op de medische diagnostische kant maar is communiceren een heel belangrijk item geworden. Ook het ETZ als opleidingsziekenhuis wil dat dit naar buiten brengen, is daar fier op. Helaas schiet er wel eens iets door de mazen heen.

Het lijkt mij trouwens voor een zaalarts ook veel prettiger om een patiënt een langere tijd te begeleiden. Ze kunnen, denk ik, daar dan veel van leren. Het leren kennen van patiënt , wie is het, hoe staat hij/zij in het leven, moet hij hij/zij gestimuleerd worden of juist wat afgeremd etc. Heeft de patiënt zicht op zijn/haar ziekteproces of vindt hij/zij het prima dat de dokter de leidende rol neemt? Zoveel mensen zoveel wensen.

Voor de patiënt heeft het ook veel voordelen. Je eigen behandelaar zie je tijdens de opname vaak niet, er is een ander behandelteam. Je moet daar weer opnieuw een relatie mee opbouwen, kijken hoe je op elkaar reageert, en vooral hoe duidelijk ben je met je signalen etc. Samen werk je dan aan een vertrouwensband waarin ook het bespreken van wat lastigere onderwerpen je makkelijker afgaat. Eigenlijk een win/win situatie.

Helaas is de zaalarts die weggelopen is nooit meer hier geweest. Voor hem was het schijnbaar niet zo belangrijk, voor mij juist wel. Ik zou trouwens ook niet willen verzanden in een welles nietes spelletje. Maar zou zo graag vertellen wat het met je doet als je zo behandeld wordt.

Hoe je het ook draait of keert, als patiënt heb je vaak de onderdanige rol. Regie houden in een ziekenhuis is haast onmogelijk. Meedenken en meebeslissen gaat tot een bepaalde hoogte. Maar ik probeer met alle kracht wel invloed te hebben, op basis van argumenten. Ik ga echt niet schreeuwen of ruzie maken. Dat ligt totaal niet in mijn aard. Nee ik wil gehoord en gezien worden…

In het negatieve voorval was het niet help de dokter verzuipt maar meer help de patiënt verzuipt.

Ik hoop oprecht dat deze blog mensen aanzet na te denken over dit onderwerp en degene die invloed hebben zou het misschien kunnen gebruiken om het beleid te veranderen naar een win/win situatie… of ben ik nu een negatieve zeurkous? Ik hoor het graag.

Margriet

1 februari 2022

5 gedachten over “Help dokter…. Oehoe…ik ben hier!!

Voeg uw reactie toe

 1. Je ben zeker geen zeurkous Margriet, ik vind het zelfs onbeschoft als er zo met je omgegaan wordt in welke situatie dan ook. De wereld is veranderd en dat betekent dat mensen mondiger zijn geworden, dan moet er ook geluisterd worden. Gelukkig zijn er heel veel artsen die het wel goed doen en daar zijn we dan weer blij en dankbaar voor. Alleen dat wisselen van artsen is niet erg prettig. Je moet ook steeds je verhaal opnieuw doen als ze het niet gelijk (lees ook niet goed) gelezen hebben. Wat momenteel ook weer logisch is met de druk van al die extra mensen die in het ziekenhuis liggen. Zet hem op Margriet snel naar huis. Groetjes Willie.

  Geliked door 1 persoon

 2. Beste Margriet,

  Zeurkous..? Not @ all..!
  De ervaringen die wij de afgelopen jaren in het ETZ hebben ondervonden zijn niet erg rooskleurig..!

  Een goede Communicatie is in het ETZ ver te zoeken, zowel onderling bij het verplegend personeel, de artsen met verpleging alswel de communicatie tussen patiënt en bovengenoemde.

  4 jaar geleden heb ik bij een groep die net in het leven was geroepen, de STOPGROEP, mijzelf als 1ste mogen aansluiten nav een klacht tegen het ETZ.

  Mijn klacht heb ik destijds voorgelegd bij het klachtenbureau en zij gingen daar erg serieus mee om.

  Helaas na nog vele malen met mijn Moeder het z’huis te hebben bezocht is er geen bips veranderd!

  Artsen gaan onderuit gezakt in een stoel zitten en lezen jou als familielid de les, geen enkele normale communicatie met verplegend personeel, dit omdat een bejaard iemand, zwaar delirmatig, geen kant op wil. Er is geen enkele empathie wanneer je ‘zeurt’.. Men stopt liever een oxicodonnetje in je knar, omdat je het daar zo goed op doet, waardoor uitdroging, herhaaldelijk benoemd door mij, het resultaat was..

  Resumé..
  De communicatie binnen het ETZ is verschrikkelijk, men laat hierdoor enorm veel geld liggen, patiënten worden niet gehoord en dat brengt de nodige frustraties met zich mee én bovenal gaat dit ten koste van het welbevinden van de patiënt!

  Er wordt amper gekeken naar de persoon ansich, de riedel wordt afgedraaid en daarmee basta..

  Dus..
  dat jij je niet gehoord voelt is een bekend fenomeen voor mij binnen het ETZ..

  Good luck girl..🍀

  Geliked door 1 persoon

  1. Gelukkig herken ik niet je verhaal, voor mij was het een arts. Wellicht scheelt het ook veel welke afdeling? Er gast ook veel goed maar ook gaan er dingen goed fout. Mijn doel is dit bespreekbaar te maken en om te turnen naar een win/win situatie . Maar wat vervelend dat je zulke negatieve ervaringen hebt moeten doorstaan en dat het uiteindelijk niet goed is opgelost.

   Like

 3. Zeer herkenbaar.
  Door de jaren heen heb ik geleerd dat de ene dokter niet zoals de andere is. Waar de ene luistert en meegaand is. Is de andere stoïcijns in zin opvatting.

  Inmiddels heb ik wel geleerd om niet alles van een arts of zaalarts te slikken. En geef ook regelmatig gas terug en mijn mening. Dit wordt natuurlijk niet altijd gewaardeerd maar resulteert vaak wel in een goed gesprek.

  Zoals je zegt als er een goede uitleg is werkt dat beter voor de verstandhouding.

  Maar je hebt altijd de ene uitzondering.

  Mijn ervaringen zijn voornamelijk met het Erasmus MC.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: