Buurttop, uit de oude doos.

Buurttop

Bij de gemeente Waalwijk was vanavond de eerste Buurtop. Je kon kiezen uit diverse onderdelen om mee te discussiëren. Helaas was het niet mogelijk je vooraf aan te melden voor het onderwerp van je keuze dus ik ben maar op tijd gegaan. Ik wilde graag bij “ zorg”. Ik was gelukkig op tijd . We mochten aan een net gedekte tafel gaan zitten en er was een pop-up restaurant georganiseerd… heel leuk allemaal. Tussendoor werd er wat vertelt over succes van bewoners, succes moet je vieren natuurlijk. Er werd aan tafel flink gepraat met elkaar over diverse spontane onderwerpen. 

Na de maaltijd ( een enorm stuk lasagne , die heb ik voorbij laten gaan, salade en een toetje) eindelijk in gesprek over het onderwerp. 

Ik zat bij de groep Waalwijk zorgt goed voor haar inwoners. Dit kan je breed interpeteren. Burenhulp, buurtcomités verenigingen etc. Maar ook, hoe toegankelijk is Waalwijk, omgeving, wijk, zorgverleners en gemeente… dus heel breed! 

Successen moet je vieren dus enkele aanwezigen konden met trots vertellen over hun succes. Vooral de senioren konden dit goed onder woorden brengen, een meneer uit de Vrijhoeve met als functie

 “de speeltuin opa”, Zanddonk United etc. De succes werden gevierd. 

Was dat de bedoeling? Niet helemaal maar er kwam een gemeenschappelijke deler uit…ontmoeten werd als belangrijk aangemerkt! Langzamerhand werd het onderwerp wat uitgebreid…de buurman waar jij je zorgen over maakt, het missen van een “groen” plein met biologisch eten, etc… ik heb echt heel lang gewacht…maar uiteindelijk heb ik mijn kans gegrepen… zorgen wij goed voor elkaar? En wat doet de gemeente? De WMO? Uitgaande van eigen kracht? Wat doe je dan als de mensen de kracht ( even) niet hebben? De competentie missen? Ik heb een stuk van mijn ervaringsverhaal verteld. Hoe kan het anders? We missen de bewegwijzering in Waalwijk. Als je om hulp vraagt ( en dat is al heel wat) en je loopt tegen een oerwoud van regeltjes en wetjes aan dan haak je af…tenminste ik deed dat, gelukkig heb ik een familielid die het doorzette… maar wat doen andere mensen dan? 

Als ervaringsdeskundige hoor ik steeds meer verhalen dat mensen afhaken en geen hulp meer vragen aan de WMO.. en dat natuurlijk niet de bedoeling zijn. 

De  gemeentesecretaris Jan Lagendijk vroeg of ik mensen niet kon helpen de route te wijzen…mijn antwoord was negatief…mijn traject is van bezwaar naar bezwaar gegaan…ook ik zou de route niet weten….daarnaast hoor ik verhalen over keukentafelgesprekken die als denigrerend ervaren worden…er is ook sprake van een machtsverhouding in zo’n gesprek….ik mis de bewegwijzering…ik mis maatwerk ….afijn de gemeentesecretaris  gaat me stalken over dit onderwerp…kom maar op!

Dit onderwerp werd begeleid door dhr. Cools van Casade en een man van Contour de Twern…

Helaas was er geen terugkoppeling van de andere groepen en daar ben ik wél nieuwsgierig naar!

Na afloop nog even met wat mensen gesproken, en werd bedankt voor mijn inbreng…. Pfff hoop dat er een vervolg op komt…maar moet zeggen dat ik het erg leuk vond de opzet…voor mij hoeft het eten niet, maar de gesprekken wel… goed initiatief van de gemeente Waalwijk 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: