uit de oude doos, slechthorend en ziekenhuis

Is alles koek en ei in een ziekenhuis?
Nee hoor, tuurlijk niet, er zijn zeker nog verbeteringen aan te brengen… ooit als slechthorende in een ziekenhuis gelegen? Nou ik kan je zeggen dat is een hele uitdaging. Zojuist kwam een verpleegkundige wat vragen…ze fluistert wat, ik zeg hé? Je, Probeer ook te fluisteren…. dat ik mijn hoortoestellen niet in heb en pak ze van het nachtkastje zodat ze dat ziet en prop er gelijk één in mijn oren. Het duurt een paar seconden voordat hij het doet en zeg..wat zei je? Ze herhaalde , denk ik, haar vraag weer fluisterend… met één hoortoestel lukt het me niet om te verstaan maar ik gok erop dat ze vraagt of zei iets voor me kan doen…stuur het zandmannetje maar, zei ik,,,
Het zal een goed antwoord zijn geweest want ze gaat weg…ik haal het apparaat weer uit mijn oor en ga liggen…woelen en draaien…en bedenk dat ik beter wat kan doen…schrijven dan maar.

De televisie durf ik niet aan te zetten, stel dat mijn goed slapende buurvrouw daar last van heeft, alhoewel die jaloersmakend door alles heen slaapt. Televisie kijken is voor een slechthorende trouwens ook niet te doen als je geluid bij je beeld wil. De koptelefoon wat je gratis krijgt moet je niet op je oren zetten, want de hoorstukjes in je oor geven geen geluid door. Nee die moeten precies op de ontvangers van je hoortoestel, en dat is dus boven je oor…het beugeltje wat normaal de balans houdt op je hoofd steekt daardoor een eind uit en is niet verder te verkleinen. Heel stil blijven zitten want bij de geringste beweging schiet dat ding van je ontvanger af en hoor je mooi niks , na een paar pogingen donder je die koptelefoon weg… nu heb ik gelukkig apparatuur waardoor ik via bluetooth en kabeltjes, die natuurlijk te kort zijn, het geluid rechtstreeks in mijn oor krijg…mooie uitvinding maar als iemand iets aan me vraagt versta ik er weer geen donder van…het is of de tv, of het gesprek…nou ja, mijn buurvrouw heeft ook hoortoestellen en heeft ook gepoogd met koptelefoon te luisteren, (ze heeft geen mobiele ringleiding zoals zovele niet…) dus heeft ze het ook opgegeven en kijkt nu tv zonder geluid en alleen programma’s die door 888 worden ondertitelt. Geen spannende film want de opzwepende muziek wordt niet gehoord… ( ooit gedaan? Als men applaudisseert staat er “ geklap “ of als men lacht “ lachen” etc. )
De thermometer in het oor is niet betrouwbaar als je hoortoestellen hebt, dus vraagt men je toestel even uit te leggen, kan het oor even afkoelen….en uiteraard start men dan ook weer met vragen waarop je zegt…wat zeg je? De buurvrouw en ik schijnen dezelfde fout te maken, ook wij stellen elkaar vragen als het hoortoestel uit is…wat zeg je? Hė, wat?

Maar goed het is wel iets om aan te pakken…dus heb ik me voorgenomen om als een pitbull niet los te Laten en uit te zoeken hoe ik hier wat kan veranderen ten goede van alle slechthorende. Er zijn technische oplossingen…misschien wat te duur voor de zorg…maar met een managertje minder moet het toch lukken vele slechthorende ook tijdens het ziekenhuis verblijf tv te kijken… zo het is 7 uur, de tv en licht mag wat mij betreft aan….

Margriet
Januari 2018

f39f2e25-81e0-411f-8292-e7d389a76887
zonder sonde….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: