HAKKEN IN DE GANG

Hakken in de gang
Er speelt zich een heel leven af in de ( wandel)gang van een afdeling. De deur van de kamer staat standaard open. Bezoek komt af en aan en haast iedereen kijkt in elke kamer…automatisme denk ik.

Het draait 24 uur door… in de nacht serene rust met voortschrijdende verpleegkundige die haast geruisloos hun werk doen. Soms komt er een bed langs met een verse patiënt gevolgd door 1 of meerdere familieleden… ook deze mensen fluisteren met elkaar.

Zo tegen de klok van zeven zwelt het rumoer aan. Verpleegkundige komen binnen en groeten elkaar hartelijk. De overdracht kan beginnen. Er komen karren aan, die maken een speciaal geluid, Het gastteam is ook gearriveerd en trekken de karren met eten voort… de geur van koffie komt de kamer binnen… je hoort borden en bestek gerinkel. In de meeste kamers is het rustig, hier en daar komt er een zwaar snurkend geluid de gang in.

8 uur en de bedrijvigheid komt op gang in de gang… de lichten gaan aan en men maakt zich op voor een massa start. Ineens rent er van alles door de gang en gaat men hier en daar de kamers binnen.
Een lieve mevrouw brengt je ontbijt, de verpleegkundige wil weten hoe je temperatuur  en bloeddruk is… heeft u ontlasting gehad? Heeft u ergens pijn? En zoef  ze is weer verdwenen.. dan komt er weer een kar binnen gerold met weer een verpleegkundige er achter aan. De pillenkar… geconcentreerd werkt ze de pillen af om vervolgens met gevaar voor eigen de gang weer op te gaan…

welke verkeersregels gelden hier eindelijk..rechts voorrang, wie het eerst komt wie het eerst maalt? Of is het het recht van de sterkste. Weer staat er ineens iemand in de kamer..even bloedsuiker prikken en….weg…… de drukke gang weer in… op de een of andere manier lopen ze niet echt vaak tegen elkaar aan..de karren wél….

Zo rond half negen wordt het nog drukker in de gang.. dan hoor je hakken de grond raken…de verpleegkundige en het gastteam hebben schoenen aan zonder geluid…maar de artsen in opleiding , artsen, en ander medisch personeel die onderscheiden zich met……….. hakken… je hoort ze van verre aankomen, houden hier en daar halt , praten wat met elkaar om vervolgens de hakken weer luidruchtig neer te zetten…

Voor je het weet komt er een mevrouw met zachte schoenen binnen en die maakt alles schoon, je gaat douchen en hupsakee er maakt iemand je bed op… tot 10 uur is het een levensgevaarlijke bedrijvigheid in de gang… als patiënt kan je maar beter in je kamer blijven… na 10 uur neemt de hectiek af… <img de verpleging drinkt eindelijk het zo verdiende kopje koffie….
De middag en avond verlopen redelijk gestructureerd , behalve zo rond voedertijd…

Wat me bezig houdt is of er nu wel of geen verkeersregels zijn. Misschien moeten ze voor de “ hakken- mensen”  een aparte ingang of eigen gang  maken zodat de hoofdgang iets minder druk is,,, en de verpleegkundige en gastteam voorrang hebben in deze gang. Of moeten er eenrichtingsverkeer komen en de teamleider blaast op een fluitje en alles draait om? Ik heb de oplossing niet en hoop dat morgenvroeg alles weer gaat zonder botsingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: