Ik ga met bijen knuffelen

Sinds enkele dagen hangt er een bijenhotel in mijn tuin. Ze noemen het knuffelbijen, maar natuurlijk kan je er niet ééntje er uit nemen en mee gaan knuffelen. Het is bedoeld om er wat van te leren. Knuffelbijen zijn eigenlijk metselbijen en daar zijn er gelukkig nog voldoende van. Maar ze moeten echt in een tuin waar ook “eten” te halen is. Want erg ver vliegen doen ze niet. Het is natuurlijk ook niet dat ik hier zoveel bijen heb als in een korf, het zijn er een paar. Ze zitten nu nog in een cocon en als het beter, lees warmer, weer wordt dan komen ze uit hun cocon en gaan dan in het bijenhotel logeren. De mannetjes komen als eerste en de vrouwtjes iets later. Zodra de vrouwtje er zijn worden ze bevrucht. 

De vrouwtjes zoeken een van de gaatjes in je hotel uit om te nestelen. (als alles naar wens gaat natuurlijk) De mannen worden aan het werk gezet om nectar uit de bloemen te halen….daar voeden ze mee. Zoals ik ooit op school geleerd heb is het heel belangrijk voor planten om van stuifmeel voorzien te worden. Dat nemen de bijen mee op hun vleugels en lijf en zo worden ook de planten bevrucht.

Afijn in het najaar moet je het bijenhotel wel schoonmaken en de cocons weer in de koker doen en bij een koele temperatuur behouden.

Toen de doos kwam, was ik als de dood dat de bijen al uit de cocon gekropen waren, dus had ik de doos voor de zekerheid buiten open gemaakt. Maar niks was minder waar hoor, ze zaten nog netjes in het kokertje wat ik in de ijskast gelegd heb zoals ze dat beschreven..want ik moest er niet aan denken dat die beestjes in mijn huis zouden rondvliegen… want ook al steken niet, ze horen buiten.

Dat vind ik trouwens ook van muizen, niet bepaald de dieren waar ik dol op ben…maar buiten vind ik het prima, als ze zich tenminste niet laten zien als ik buiten ben. Nu is mijn kat Manu ook dol op muizen….en die neemt het mee naar binnen als cadeau. En daar ben ik dus niet blij mee…zo eng… Meestal sluit ik dan de buiten deur en mag ze pas weer binnen als ik zie dat er niks in haar bekje zit (ja ja ik ben een schijtluis)

Maar goed ik heb dus bijen. In de folder staat dat je eens de tijd moet nemen en een stoel bij het bijenhotel moet zetten en eens kijken wat er gebeurd… dat ga ik zeker doen… Gelukkig heb ik nog maanden om mij te motiveren het hotel schoon te maken en de cocons in een koker te doen….want dat lijkt me dus weer eng…

Kijk eens op https://knuffelbijen.nl daar staat nog veel meer informatie. 

Imkers zijn trouwens niet allemaal gelukkig met de knuffelbijen, die vinden dat er voldoende metselbijen zijn. Nu komen er in mijn tuin best veel insecten maar ik hoop hier dan ook nog van te leren… 

Ik denk niet dat ik trouwens geboortekaartjes ga rondsturen hoor… maar hoop wel op een nieuwe populatie…. Laat de zon maar schijnen, daar kan ik niet op wachten…

Margriet

17 maart 2021

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: